Bir Kültür Şehri olarak anılan Kırşehir, yüzyıllar içinde Ahi Evran-ı Veli, Cacabey, Yunus Emre ve Aşık Paşa gibi birçok alime ev sahipliği yapmıştır. Kendilerinin gerek kültürel gerekse mimari alanda Kırşehir’e bıraktığı mirası şehrin genelinde gözlemlemek mümkündür. Günümüzdeki mesleki örgütlenmeler, üretici ve tüketici hakları, ürün ve hizmet standartları, kalite kontrol, çıraklık-kalfalık-ustalık gibi mesleki uygulamaların başlangıcı kabul edilen Ahilik felsefesinin doğup yayıldığı yer olan Kırşehir’de; bugün hala bu geleneği yaşatmak, toplumun huzur ve mutluluğunu esas alan bu kültürel mirası gelecek nesillere aktarmak ve Ahiliğin mimarı olan Ahi Evran-ı Veli’yi anmak üzere her yıl çeşitli etkinlikler ile “Ahilik Haftası” kutlanmaktadır.
Termal kaynaklar bakımından da oldukça zengin olan Kırşehir, Termal Turizm konusunda iddialı şehirler arasında yer almaktadır. Termal Kaynaklar ile ilgili potansiyellerin ortaya çıkarılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yürütmekte olduğu “Termal Turizm Kentleri Projesi” kapsamına da alınan Kırşehir’in, en önemli kaplıcaları arasında Terme Kaplıcası, Karakurt Kaplıcası, Bulamaçlı Kaplıcası ve Mahmutlu Kaplıcası bulunmaktadır. Kırşehir’in jeotermal kaynaklarının üstün kaliteli özelliği dikkat çekmekte olup, ilde bulunan üç adet jeotermal otel, yılın hemen her mevsiminde tam doluluk oranı ile hizmet vermektedir. Bunun yanında, Terme Jeotermal Bölgesinde yeni kurulacak olan oteller için tahsis edilmiş araziler bulunmakta olup, bu bölgeden çıkan suyun sıcaklık değeri ile kalitesi yüksek ve sağlık turizmine son derece elverişlidir.
Bunların dışında Kırşehir, Anadolu bozkırının ortasında bir müzik ve sanat merkezi olma özelliğine sahiptir. Özellikle Abdallık geleneğinin izlerini taşıyan müzik kültürü, Kırşehir’de sosyal hayatın her alanında yaşatılmaktadır. Birçok ses sanatçısı, ozan ve şair de Kırşehir'de bu kültürün içinde yetişmiştir. İlde kültür ve sanat etkinliklerine büyük önem verilmekte olup, her yıl Muharrem Ertaş’ı ve Neşet Ertaş’ı anma etkinlikleri düzenlenmektedir. Bu özellikleri ile Kırşehir, 2019 yılında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına müzik alanında dâhil olmuş ve Türkiye’nin ilk ve tek müzik şehri olma özelliğini kazanmıştır.
Kırşehir ile dünyadaki diğer UNESCO Müzik Şehirlerine ait bilgileri incelemek için Cities of Music Network web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Kırşehir’in tarihi, kültürel ve turistik varlıklarına ait bilgilere Kültür ve Turizm başlığına tıklayarak ulaşabilirsiniz. Bu varlıklara ait güncel görselleri ise Fotoğraf Galerisinden inceleyebilirsiniz.