2021 yılı TÜİK verilerine göre Türkiye’nin toplam GSYH değeri içindeki Tarım, Ormancılık ve Balıkçık sektörünün payı %5 civarında iken aynı sektörün Kırşehir’in toplam GSYH içindeki payı %16 seviyesindedir. Bu veriden de anlaşıldığı üzere Kırşehir’de tarım faaliyeti yoğun olarak yapılmaktadır. Tarım sektörü içinde en hızlı ve en çok yatırım yapılan alanın başında ise hayvancılık gelmektedir.
2022 yılsonu TÜİK verilerine göre 290 bini büyükbaş olmak üzere toplam 708 bin civarında büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığı bulunmaktadır.
İl genelinde son 5 yılda hem küçükbaş hem de büyükbaş hayvan varlığı düzenli olarak artış göstermekle birlikte özellikle küçükbaş hayvan sayısı 5 yılda %50 oranında artışla dikkat çekmektedir.
İldeki canlı hayvanlar değeri de hayvan sayılarına bağlı olarak artış göstermiş olup 2022 yılsonu itibariyle 2,8 milyar TL’ye ulaşmıştır. Ayrıca Kırşehir’de üretilen hayvansal ürünler değeri de son 5 yılda %244 oranında artışla 2022 yılsonunda 498 milyon TL olarak gerçekleşmiştir.
Kırşehir'de hayvancılık ile ilgili temel veriler:
Diğer yandan, balıkçılık faaliyetleri de Kırşehir'de yaygın olarak yapılmaktadır. Özellikle Hirfanlı Baraj Gölünün Kırşehir sınırları içinde kalan kıyısı boyunca konuşlanmış köylerde, balıkçılık faaliyetleri en önemli geçim kaynaklarından biridir. 2023 yılı itibari ile bölgede 17 Alabalık yetiştiricisi tesis faal durumda olup yıllık yaklaşık 8.000 ton balık üretilmektedir. Avcılık faaliyetlerinde ise 143 adet ruhsatlı tekne bulunmakta olup yıllık ortalama 1.500 ton balık avlanmaktadır. Bu avcılığın gümüş balığı ve kerevitten oluşan 1.300 ton düzeyindeki bölümü tamamen ihracat ürünüdür.