Kırşehir, Türkiye'nin orta noktasında Orta Kızılırmak Havzası'nda yer almaktadır. Yönetim bakımından doğu ve güneydoğuda Nevşehir'in Kozaklı, Hacıbektaş ve Gülşehir; güneyde Aksaray'ın Ortaköy; güneybatıda Ankara'nın Şereflikoçhisar ve Bâlâ; kuzeybatıda Kırıkkale'nin Keskin ve Delice; kuzey ve kuzeydoğuda ise Yozgat'ın Boğazlıyan ve Yerköy ilçeleri ile çevrilmiştir. Kent, Kayseri ve Nevşehir ile birlikte Kapadokya diye anılan üçgenin kuzeyindedir.
Şehirdeki tek üniversite Ahi Evran Üniversitesi’dir. Üniversitede tıp fakültesi ile birlikte birçok fakülte ve yüksekokul bulunmaktadır. Termal yönden zengin kaynaklara sahip bir coğrafyada yer alan şehir doğu-batı, kuzey-güney akslarının kesişim noktasındadır. Türkiye'nin tek yerli sermayeli lastik fabrikası Petlas burada üretim yapmaktadır.
Kırşehir, Anadolu bozkırının ortasında kültür ve sanat merkezi özelliğine sahiptir. Bugün bile hayranlık uyandıran Ahilik felsefesinin doğup yayıldığı Kırşehir, göz kamaştırıcı bir kültür varlığına sahiptir. 13. yüzyılda Türkçeyi büyük bir inançla savunup Türkçe şiirler yazarak Türk edebiyatının ölümsüz isimleri arasına katılan Aşık Paşa'yı; gökbilim, İslâm hukuku, felsefe-tasavvuf bilgini Caca Bey'i ve daha nicelerini yetiştirmiş bir ildir. Bunların dışında birçok ses sanatçısı, gazeteci ve bilim adamı da Kırşehir'de yetişmiştir. Şehir, 2019 yılında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına müzik alanında dâhil olmuş ve Türkiye’nin ilk ve tek müzik şehri olma özelliğini kazanmıştır.